Dansen op housefeesten: ‘art through entertainment’ of plat vermaak?

De dancescene bestaat uit meer dan alleen een DJ die plaatjes draait. Vaak wordt er vergeten dat er achter de DJ nog een hele wereld schuilgaat. Veel mensen die hun stinkende best doen om jouw feest het feest van het jaar te maken. Licht, geluid, techniek, MC’s, organisaties, security….en entertainers zoals dansers en danseressen! Is entertainment op feesten slechts schudden met je “appetijtelijke kont” in nietsverhullende outfitjes of gaat er toch iets meer schuil achter de “lekkere wijven” die op de danspodia in den lande verschijnen?

We zien op Partyflock allemaal de commentaren van leden onder foto’s van mooie vrouwen en (helaas nog steeds te weinig) mannen die het entertainment in de vorm van dans verzorgen op evenementen en in clubs/discotheken. Het loopt uiteen van ‘lekker ding’, ‘mooie tieten’ en ‘coole outfit’ tot soms ronduit denigrerende of beledigende opmerkingen. Tijd om eens te praten met iemand die er verstand van heeft. En die persoon die er verstand van heeft is niemand minder dan IndepenDance. Een door de wol geverfde danseres die ook nog eens de brains had een eigen boekingskantoor, IndepenDance, te beginnen voor deze vorm van entertainment. Partyflock sprak haar over het wel en wee van een danseres in de wereld die house heet.

Om met het interview te beginnen: Wie ben je eigenlijk?
Om het even zeer kort en krachtig te zeggen: een zeer druk persoontje! Ik ben zo iemand die altijd streeft naar beter! Ik dans nu zelf al een jaar of twaalf in clubs en op evenementen and still lovin’ it!

12 jaar is niet niks. Wat vind je zo leuk aan het dansen op evenementen en in clubs?
Het hele gevoel wat het losmaakt bij jezelf, de interactie met het publiek en de optredende artiest. Verder houd mijn passie voor dansen niet op bij mezelf; ik vind het ontzettend leuk om ‘achter de schermen’ te werken wanneer andere meiden voor mij staan. Het is heerlijk om andere kwaliteitdansers en danseressen bezig te zien! Dansen is een bepaalde passie. Ik kan ook nog steeds zenuwachtig zijn voor bepaalde optredens!

Wat zijn tot nu toe de mooiste momenten of de mooiste feesten geweest voor jou?
Ik had een aantal jaar geleden een optreden met een andere meid voor The The Masochist in Italië in de discotheek ‘Number One’. Het is toch speciaal om als danseres een paar dagen naar het buitenland te gaan voor een optreden. Het publiek ging ook compleet los daar. Het was echt super! De boekingen in Club X te Wuustwezel vergeet ik ook nooit meer, maar dat is voornamelijk omdat ik toen net begon met dansen en dan is het allemaal nog nieuw. Mijn eerste keren op Masters of Hardcore en Trance Energy vond ik ook prachtig. En de Pussylounge parties van b2s zijn ook altijd geweldig. Die brengen een flink stuk gezelligheid met zich mee en daar doe je het ook wel voor.

Eigenlijk heb je met IndepenDance nu dus van je hobby en passie je werk gemaakt?
Ik ben er inderdaad zo ingerold, omdat ik al in het wereldje meedraaide. In mei 2005 ben ik begonnen met mijn eigen boekingsbureau IndepenDance. Echt om van het dansen nog meer mijn werk te kunnen maken. Ik werd vaak zelf geboekt, maar steeds vaker werd ik op andere feesten en door allerlei organisaties gevraagd of ik danseressen kon leveren. Het ging mij meer en meer dagen dat ik op deze manier andere meiden ook blij zou kunnen maken met een leuke boeking.

Het was dus niet moeilijk om aan je eerste boekingen te komen en je bedrijf van de grond te krijgen?
In die 11 jaar dat ik al zelf dans, heb ik natuurlijk best veel contacten opgebouwd en leuke kennissen en vrienden eraan overgehouden. Ik was dus al bij veel organisaties bekend en dat maakt het er stiekem wel makkelijker op.

IndepenDance heeft inderdaad al een aardige lijst aan referenties opgebouwd in de korte tijd dat ze bestaat. Organisaties als b2s, ID&T, Art of Dance, Q-dance, Frontstar Events, Eastside Underground en Mania Events maakten reeds gebruik van hetgeen IndepenDance heeft te bieden.

Naarmate je groeit, zul je meer dansers en danseressen nodig hebben kan ik mij zo voorstellen. Hou je hiervoor audities?
Leuk dat je dat vraagt. Toevallig heb ik 3 weken geleden audities gehouden in club Outland te Rotterdam. Er is aardig wat respons gekomen op de oproep en het was leuk om eens te kijken wie en wat zich aanmeldde. Een hele verscheidenheid aan mensen komt voorbij.

Wordt er alleen gelet op uiterlijk? Is er alleen plaats voor mooie mensen op de danspodia?
Eerlijk is eerlijk, er word zeker gekeken naar hoe je jezelf presenteert. Zelf vind ik het niet het allerbelangrijkste om iemand te zien met een knap koppie. Het ‘mooie’ kan op verschillende manieren naar voren komen in een persoon. Iemand kan een knap koppie hebben, maar als diegene het niet in zich heeft, houdt het op bij mij en ik kan snel genoeg zien of iemand er gevoel voor heeft ja of nee. Zelf vind ik een goede uitstraling en contact met het publiek erg belangrijk, je staat er immers voor hen. En natuurlijk is een goed gevoel voor ritme wel een pré. Lenigheid is leuk, maar niet het allerbelangrijkste….alhoewel, ik persoonlijk vind het wel geweldig om te zien wat voor trucjes een danser of danseres in zich heeft.

Houd het op bij aangenomen worden na een auditie? Ben je dan binnen of vergt het nog training en oefenwerk?
Om goed voor de dag te komen is het best handig om te trainen, zo blijf je altijd met nieuwe ‘moves’ komen. Er is niets zo saai, voor jezelf en voor het publiek, als constant dezelfde bewegingen maken. Soms maken we zelfs een kleine choreografie met een live optreden, dit doen we bijvoorbeeld bij Human Resource of toentertijd bij Holy Noise. Geef toe: entertainment ziet er toch leuker en professioneler uit als je synchroon danst. Het is ook leuk als totaalpakketje, want we vormen dan echt een eenheid samen met de betreffende artiesten waar we op dat moment voor op de buhne staan.

Over samen een eenheid vormen: in hoeverre kunnen artiesten of organisaties die een dansact boeken hun voorkeuren doorgeven?
De ene keer komt er een DJ naar je toe die je graag bij zijn setje wil hebben en de andere keer is het een organisatie die wat aan entertainment op een evenement of in een discotheek wil. Het maakt niet uit wie de boeking doet, overleg vindt er in elk geval plaats. Men kan gewoon aangeven wat ze willen en dan zien we vanzelf wel of het mogelijk is ja of nee. Een overleg vind ik wel van belang voordat we aan een live optreden beginnen, dit om van te voren af te stemmen wat de artiesten zelf voor idee of beeld hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om het type dansers dat men wil. Je kunt natuurlijk voor stoer gaan of juist een sexy imago willen neerzetten. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de outfits die de dansers tijdens het desbetreffende optreden dragen. Belangrijk is ook om te weten welke nummers er in het optreden voorkomen. Ik vraag altijd wel een demo van tevoren, om zo een beeld te krijgen van wat hoe het optreden vorm moet krijgen. Met organisaties wordt voornamelijk van te voren overlegd als het bijvoorbeeld een themafeest betreft.

Hoe selecteer je welke dansers naar een bepaalde boeking gaan?
Eerst kijk je voor welk feest, evenement of voor welke discotheek het is. Is het voor een Hardcore, Hardstyle, Club of R&B feest? Daarmee kun je al een bepaalde voorselectie maken. Ook als een organisatie of artiest een bepaalde voorkeur heeft aangegeven waar we het net over hadden, kun je sommige typen dansers al wegstrepen voor die bepaalde boeking. Uiteindelijk zie je dan wel wie er beschikbaar zijn. Elke danser en danseres heeft natuurlijk ook een voorkeur ergens voor en daar let ik wel op. Ik vind het namelijk wel belangrijk dat diegene zich thuis voelt in een muziekstroming. Dat komt de show natuurlijk ten goede en komt dat wat je wil laten zien ook beter over.

Wat is het ergste dat een danser/danseres kan overkomen?
Ik denk op de eerste plaats toch wel een blessure. Iemand die van dansen houdt, waarbij het in het bloed zit, die rust moet houden is geen happy persoon. Als tweede is het ook erg als je van je dansblok of podium afdondert, dat heb ikzelf gelukkig niet meegemaakt. Kan je je toch flink bezeren dacht ik zo.

Nu even naar een van de redenen waarom ik dit stuk wilde plaatsen en wat achtergronden over het entertainment wilde weten: het erotische tintje dat aan veel feesten wordt toegevoegd en de daarbij horende ‘blote tieten op het podium’. Wat vind jij daarvan uit een dansersperspectief?
Bij echte erotische feesten vind ik het wel een must eigenlijk. Het hoort erbij en het publiek verwacht het ook wel een beetje. Het mooiste is wel als er echt een show van word gemaakt. Alleen je boobies laten zien, vind ikzelf niet zo boeiend meer. Helaas lijkt het tegenwoordig wel of het bij elk feest gebeurt en dan is het leuke er wel af eigenlijk. Het moet wel een beetje spannend blijven en niet zo vanzelfsprekend. De danseressen die ik boek, zijn merendeels gogo danseressen. Het is nog niet voorgekomen dat ze bij mij om erotische danseressen vroegen. Maar dat kan altijd. Ik ken wel een paar meiden die voor me werken en ook erotische boekingen erbij pakken.

Laatste vraag die hier een beetje op inhaakt: wat vind je van de commentaren die onder de foto’s op Partyflock verschijnen?
Meestal is het commentaar leuk bedoeld. Er zit heus wel eens kritiek tussen en dat moet zeker kunnen. Maar zodra een betwetertje persoonlijk gaat worden onder een foto, zakt echt mijn broek af! Sommigen hebben een blijkbaar een bepaald beeld over dansers of danseressen die ze moeten uiten.

Zelf kijkt ze al uit naar augustus als de vermaarde Fast Forward Parade plaatsvindt. Elk jaar verzorgt IndepenDance tijdens deze parade het entertainment op de trucks van Outland en b2s en al maanden van te voren beginnen hiervoor de voorbereidingen. Eerder sleepten ze zelfs de publieksprijs als beste truck van de parade in de wacht. De uitdaging is om ook dit jaar weer de publieksfavoriet te worden. Partyflock wenst IndepenDance vast veel succes met de voorbereidingen en veel plezier tijdens de dag zelf!

 

Dit interview verscheen op Partyflock.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail