Bert Duizer: Blauwe enveloppen kunnen ook positieve inhoud bevatten

DJAdministratieHet is natuurlijk supertof om van alles te lezen over je favoriete artiest en het sterrendom dat tegenwoordig gepaard gaat met plaatjes draaien. Maar af en toe willen we ook wat andere informatie meegeven. Want: als die plaat eenmaal een dikke of bescheiden hit is en je wordt steeds vaker geboekt om op te treden, komt er ineens een hoop meer kijken bij het artiest zijn. Dan komen er saaie zaken als een kamer van koophandel nummer, BTW aangiften en aangifte inkomstenbelasting om de hoek. Kortom: je zult een administratie moeten gaan bijhouden. Wij spraken met DJ Administratie die gespecialiseerd is in het administreren voor dj’s.

Wie ben je en wat is je achtergrond?
Mijn naam is Bert Duizer. Mijn oorspronkelijke achtergrond is administratie en belastingen, maar ik heb meer dan twintig jaar ervaring opgedaan als DJ en ik heb verschillende discotheken gehad.

Wat is DJ Administratie?
DJ Administratie is een administratiekantoor speciaal voor djs, producers en overige beginnende, amateurs of zelfstandigen in de muziek- en entertainmentwereld. Wij zorgen dat iedereen zich kan focussen op de leuke dingen en dat ze geen zorgen hebben over de administratie en belastingen. Tevens kan iedereen bij ons terecht voor gratis informatie over de administratie en belastingen. We hebben een vernieuwde informatieve website waarop men veel informatie kan vinden. Wij hebben veel samenwerkingen, zoals met DJ Mag, om de beginnende, amateur en professional DJ/producer zoveel mogelijk te informeren over administratieve en fiscale gevolgen.

Waarom ben je met DJ Administratie begonnen?
Wij hadden al een administratiekantoor voor ZZP’ers en kregen daar steeds meer djs met problemen met de administratie en Belastingdienst. Door mijn binding met de DJ- en muziekwereld wilde ik zorgen dat men niet meer problemen hoefde te komen. Zodoende is DJ Administratie ontstaan.

Ik weet uit ervaring dat een artiest veel liever bezig is met de leuke dingen zoals optreden en muziek maken dan met de strikt zakelijke kant. En daarbij wordt veelal gedacht dat het bijhouden van de administratie nog niet van toepassing is, omdat men niet of nauwelijks inkomsten heeft als DJ/producer. Maar je bent al snel BTWplichtig en je moet inkomsten bij de Inkomstenbelasting opgeven. Daarbij vergeet men dat juist in de beginperiode er meer kosten dan inkomsten zijn. Hierdoor kun je dus BTW en/of belasting terugkrijgen! Zoals je nu al een klein beetje proeft zijn er dus niet alleen nadelen verbonden aan de blauwe enveloppen die op de mat vallen. Wij hebben de kennis in huis om een beginnend artiest te begeleiden en te zorgen dat er voordelen genoten worden en dat men niet in de problemen komt.

Uit ons eerdere gesprek met je blijkt dat je je oprecht zorgen maakt om artiesten in de huidige scene. Waarom?
Dat komt omdat het niemand lijkt te interesseren of de DJ/producer de administratie op orde heeft; de DJ/producer zelf niet, de boekingskantoren en managers niet en zelfs de labels niet. De DJ/producer wil alleen maar bezig zijn met muziek en optredens, maar vergeet dat er ook nog administratieve verplichtingen aan vastzitten. Of dat willen ze het liefst vergeten.

Van djs die al een boekingskantoor en/of manager hebben, zou je verwachten dat de administratie en belastingaangiften worden geregeld, maar helaas is dat absoluut niet het geval. Het lijkt alsof iedereen vergeet dat als de DJ/producer problemen krijgt met de Belastingdienst dit ook gevolgen kan hebben voor de boekingen en op producties. De DJ/producer is namelijk een creatief persoon en hoe vrijer de geest des te beter de prestaties. Daarom is het zaak om juist hetgeen je in grote problemen kan brengen, maar niet direct leuk of sexy is, wél goed op orde te hebben.

Heb je een paar tips voor artiesten die dit lezen? Wat is het ergste dat je kan overkomen als je je administratie laat verslonzen etc.
Belangrijk is, is dat men beseft dat er nu eenmaal administratieve verplichtingen zijn. Dit geldt voor zowel de beginnener, amateur en professional. Men vergeet dat je ook heel veel voordelen kunt hebben als je administratie op orde is. Denk bijvoorbeeld aan BTW-teruggaven, verrekening van je aankopen, belastingteruggaaf, aankoop van een auto/huis et cetera. Er zijn ook veel aftrekposten zoals je telefoonkosten, internetabonnement, het bezoeken van een festival, een abonnement op specifieke magazines en vakbladen. Zorg dus dat de administratie op orde is, bewaar zoveel mogelijk facturen en als je niet de tijd, kennis of discipline hebt, zorg dat iemand anders je administratie bijhoudt.

Het ergste dan kan gebeuren is dat de Belastingdienst je inkomsten gaat schatten. En dat is nogal moeilijk nauwkeurig te doen. En dus wordt het vaak te rooskleurig voorgesteld en dan moet je daar wel de belasting over betalen. Jij moet dan bewijzen dat het geschatte inkomen veel te hoog is, maar dat is bijna onmogelijk als je niets op papier hebt staan.
Zorg dus dat je agenda, ook op Partyflock, klopt met je facturen. Ook al krijg je weinig tot niets betaald.

Vertel eens een leuke anekdote….
Tijdens Dancefair 2015 was er een workshop met de titel ‘Road to Succes’. In de zaal zaten honderden beginnende en amateur djs en in het panel zaten vijf bekende djs die tips gaven hoe je succesvol kunt worden en blijven. Eén van de meest gestelde vragen was: ‘wat is de grootste valkuil’? Het antwoord van alle vijf artiesten was: je administratie en belastingen! Wij waren ook aanwezig en dachten nog: zo dat is mooi gratis reclame voor ons, haha!
Toen wij aan de mensen gingen vragen of ze de administratie al op orde hadden, werd er veelal gezegd dat het ze niet interesseerde. En dat terwijl men net had gehoord dat het de allergrootste valkuil is!

Ook nog een leuk feitje: Wist je dat dj namen zijn ontstaan zodat de Belastingdienst niet wist met wie ze precies te maken hadden? Vroeger gebruikte de Belastingdienst de posters en krantenadvertenties om te kijken welke optredens er waren en of er wel belasting werd betaald. Doordat men ging optreden met een andere naam, was het voor de Belastingdienst destijds niet bekend wie de persoon achter de naam nu precies was!

Vragen aan DJ Administratie? Vanaf binnenkort jaar zullen we op regelmatige basis een bericht op social media en in ons forum posten waarin DJ Administratie antwoord geeft op een vraag. Jij kunt een privébericht sturen om je vraag te stellen en wie weet pikken we jou eruit!

Meer info? http://djadministratie.nl

Dit interview verscheen op Partyflock.nl.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail