Alles kut, enter

Afbeelding column DJ MAGTicket in de pocket en outfit gescoord? Zenuwen ook de baas? Dan ben je klaar voor festivaldag!
Lekker weer, zonnebril, mobieltje in de tas, genoeg geld om de dag goed gehydrateerd door te komen, je goede humeur nog en dan? Gaan en genieten! Zo simpel is het, toch? Nee, niet in verwend Nederland! Het land waar zeuren tot kunst is verheven en waar de middelmatigheid overheerst. Voordat nog maar één beat geklonken heeft, men nog maar één biertje besteld heeft, worden alle koppen die boven het maaiveld uitsteken vakkundig afgesneden. (Vooral) op het web weet iedereen precies hoe een festival tot een succes te maken. Zonder enige gedegen kennis van het neerzetten van een evenement voor duizenden bezoekers, weten anonieme trollen altijd al het foute te benoemen. En dat is véél!

Waar tijdens feestjes een toiletbezoek niet altijd even makkelijk gaat, laat men op de virtuele dixi werkelijk alles lopen. Ongecontroleerd vaak ook nog eens. We weten allemaal hoe de tijdelijke toiletten er na een festivaldagje uitzien, nietwaar? Nou, het afvoerputje dat internet heet, zit minstens net zo vol. Met bullshit. En azijn, want dat is wat men pist. Het begint al direct na de eerste aankondiging. Deze is natuurlijk veel te vroeg. Vóór kerst worden de eerste zomerfestivals al aangekondigd. Dan heeft toch niemand geld voor die early bird kaarten? Dat die in het voordeel van de bezoeker tegen ramsjprijzen de deur uitgaan vergeten we even. Oh, ja, sowieso zijn kaarten te duur. Punt.

Daarna kunnen ‘we’ los op de volgende aankondiging: de line-up. Duurt ook véél te lang en als ie eenmaal bekend is dan valt er geen goed woord over te zeggen. DJ Gekke Henkie in de hardstyle? Heiligschennis! De oldschool in die hoek is veel te ver lopen vanaf de industrial. Vijf area’s en géén trance?

Daarnaast is er nooit mobiel bereik en is het bereik er wel dan is het achterlijk dat mensen foto’s en filmpjes maken. De house stage is te klein, het terrein te groot, de timetable niet logisch en dat het parkeren in een weiland van iemand die ook gewoon eten op tafel moet zetten geld kost, is natuurlijk van de ratten besnuffeld. Oh en dan hebben we natuurlijk nog de eeuwige ‘commercie is kut’ discussie waardoor de één zegt dat de eindshow veel te karig was en de ander diep zuchtend met de dooddoener komt dat een muziek-event helemaal geen vuurwerkshow zou moeten hebben.

Kort gezegd: alles kut, enter.

En hoewel Partyflock volop mogelijkheden biedt aan deze ‘experts’, zou ik soms willen dat de batterijen in de toetsenborden van de internethelden wat vaker leeg bleken. Misschien kunnen we weer teruggaan naar de essentie: PLUR. Voor de bezoeker, de organisatoren en de artiesten. Hiermee bedoel ik dus expliciet niet dat vroeger alles beter was. De wereld evolueert en zo ook de dance en ook festivals. Maar wat een zegen dat we in Nederland wonen. Daar waar de hoeveelheid bezwaarschriften om ze tegen te gaan en de petities om ze te behouden minstens met elkaar in evenwicht zijn. Waar we kunnen kiezen tussen cultuur op Mysteryland, een nacht lomp beuken op Ground Zero, literatuur en politiek op Lowlands, een nachtje doorhalen in de 24 uurstent op Defqon en met 50.000 gelijkgestemden kunnen losgaan op Decibel. De agenda van deze zomer bevat letterlijk honderden buitenfeesten, strand-evenementen en festivals van intiem alternatief tot duister underground en natuurlijk ook groots en meeslepend. Voor ieder wat wils! Ik stel dus voor dat we deze zomer onze zegeningen tellen, want het enige waar we ècht over mogen zeuren? Onze last van keuzestress!

Deze column verscheen eerder in DJ Mag

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail